
Vegánska Moussaka
Recept: Pre prípravu tejto vegánskej musaky je ideálne varenie zemiakov večer predtým. Potom je možné zostaviť tento recept rýchlejšie.
„Rada ho podávam s čerstvým zeleným šalátom pre väčšiu sviežosť“
-Hanna Reder, Kitchen Stories.
Ingrediencie /4 porcie/
2 baklažány
1 červená cibuľa
2 strúčiky cesnaku
10 g oregana
700 g zemiakov (varených)
1 polievková lyžica paradajkového pretlaku
200 g červenej šošovice
400 g konzervovaných paradajok
40 g rastlinného masla
50 g múky
600 ml mandľového mlieka
1 štipku mletého muškátového oriechu
olivový olej (na mazanie)
soľ
korenie
Nutričná hodnota na jednu porciu
Kalórie
681
Bielkoviny
23g
Tuky
25g
Sacharidy
101g
Recept
Krok 1

Začneme tým, že si dáme variť zemiaky. Kým sa varia zemiaky, nakrájame baklažány na hrubé kolieska. Preložíme ich do veľkej misy, osolíme a necháme odležať 30 minút. Ďalej nakrájame cibuľu a cesnak na kocky a rovnako si nakrájame aj čerstvé Oregano. Uvarené zemiaky nakrájame na plátky a odložíme nabok.
Krok 2

Na rozohriatu panvicu pridáme trochu olivového oleja, nakrájanú cibuľu a cesnak a pražíme cca 1 minútu. Ďalej pridáme paradajkovú pastu a pražíme niekoľko sekúnd. Pridáme šošovicu, oregano, konzervované paradajky a dochutíme soľou a korením. Necháme dusiť cca. 20 min.
Krok 3

Vezmeme misu s baklažánom a baklažán vysušíme papierovými utierkami. Na nepriľnavej panvici rozohrejeme olivový olej a pridáme baklažán. Smažíme z oboch strán, kým nie sú kolieska baklažánu hnedé a mäkké.
Krok 4

Na prípravu bešamelovej omáčky rozpustíme v malom hrnci rastlinné maslo, pridáme múku a šľaháme cca. 1-2 min. Za stáleho miešania pridávame po troškách mandľové mlieko, kým nebude zmes krémová a potom postupne vmiešavame zvyšné mlieko. Privedieme do varu aby omáčka zhustla a dochutíme soľou a muškátovým orieškom.
Krok 5

Rúru predhrejeme na 200 ° C. Veľký pekáč vymastíme olivovým olejom. Najskôr vložíme varené zemiaky, ďalej pridáme vrstvu šošovicovej omáčky. Potom vyložíme vrstvu vyprážaného baklažánu a postup opakujeme. Na záver tento pekáč zalejeme bešamelovou omáčkou. Pečieme cca. 30-40 min. Po vybratí z rúry necháme na 10 minút vychladnúť a môžeme podávať.
Prajeme dobrú chuť!
Zdroj: www.kitchenstories.com