TOP

Vegánska Moussaka

Recept: Pre prípravu tejto vegánskej musaky je ideálne varenie zemiakov večer predtým. Potom je možné zostaviť tento recept rýchlejšie.

„Rada ho podávam s čerstvým zeleným šalátom pre väčšiu sviežosť“

-Hanna Reder, Kitchen Stories.

Ingrediencie /4 porcie/

2 baklažány

1 červená cibuľa

2 strúčiky cesnaku

10 g oregana

700 g zemiakov (varených)

1 polievková lyžica paradajkového pretlaku

200 g červenej šošovice

400 g konzervovaných paradajok

40 g rastlinného masla

50 g múky

600 ml mandľového mlieka

1 štipku mletého muškátového oriechu

olivový olej (na mazanie)

soľ

korenie

Nutričná hodnota na jednu porciu

Kalórie

681

Bielkoviny

23g

Tuky

25g

Sacharidy

101g

Recept

Krok 1

Recept -príprava krok 1

Začneme tým, že si dáme variť zemiaky. Kým sa varia zemiaky, nakrájame baklažány na hrubé kolieska. Preložíme ich do veľkej misy, osolíme a necháme odležať 30 minút. Ďalej nakrájame cibuľu a cesnak na kocky a rovnako si nakrájame aj čerstvé Oregano. Uvarené zemiaky nakrájame na plátky a odložíme nabok.

Krok 2

príprava krok 2

Na rozohriatu panvicu pridáme trochu olivového oleja, nakrájanú cibuľu a cesnak a pražíme cca 1 minútu. Ďalej pridáme paradajkovú pastu a pražíme niekoľko sekúnd. Pridáme šošovicu, oregano, konzervované paradajky a dochutíme soľou a korením. Necháme dusiť cca. 20 min.

Krok 3

Recept -príprava krok 3

Vezmeme misu s baklažánom a baklažán vysušíme papierovými utierkami. Na nepriľnavej panvici rozohrejeme olivový olej a pridáme baklažán. Smažíme z oboch strán, kým nie sú kolieska baklažánu hnedé a mäkké.

Krok 4

príprava krok 4

Na prípravu bešamelovej omáčky rozpustíme v malom hrnci rastlinné maslo, pridáme múku a šľaháme cca. 1-2 min. Za stáleho miešania pridávame po troškách mandľové mlieko, kým nebude zmes krémová a potom postupne vmiešavame zvyšné mlieko. Privedieme do varu aby omáčka zhustla a dochutíme soľou a muškátovým orieškom.

Krok 5

Recept -príprava krok 5

Rúru predhrejeme na 200 ° C. Veľký pekáč vymastíme olivovým olejom. Najskôr vložíme varené zemiaky, ďalej pridáme vrstvu šošovicovej omáčky. Potom vyložíme vrstvu vyprážaného baklažánu a postup opakujeme. Na záver tento pekáč zalejeme bešamelovou omáčkou. Pečieme cca. 30-40 min. Po vybratí z rúry necháme na 10 minút vychladnúť a môžeme podávať.

Prajeme dobrú chuť!

Zdroj: www.kitchenstories.com