Maslové cestoviny All’Amatriciana
Máte pocit, že varíte stále to isté dookola? Prichádza čas obeda a vám dochádza kreativita? Skúste tento recept cestoviny all ‚Amatriciana . Táto známa talianska špecialita je veľmi jednoduchá a rýchla na prípravu.
Omáčka Amatriciana pochádza z malého talianskeho mestečka Amatrice v regióne Lazio. Rovnako ako všetky klasické rímske recepty pozostáva len z pár ingrediencií. Základom je talianska špecialita guanciale (slanina z bravčového líčka, dá sa nahradiť pancettou) a syr Pecorino. Okrem toho potrebujete paradajky a čierne korenie alebo čili. Ak však ste fanúšikom talianskych jedál, tento recept na cestoviny určite poznáte. Preto vám prinášame jeho kreatívne vylepšenie so šalotkou a cesnakom.
Ingrediencie /4 porcie/
80 g neochuteného masla
400 g rigatoni (bucatini sú tiež výbornou voľbou)
80 g pancetty (talianska slanina)
1 čili paprička
4 šalotky
4 strúčiky cesnaku
80 g syru Pecorino
15 g petržlenu
800 g konzervovaných nakrájaných paradajok
olivový olej
soľ
korenie
Nutričná hodnota na jednu porciu
Kalórie
756
Bielkoviny
25g
Tuky
32g
Sacharidy
94g
Recept na cestoviny All’Amatriciana
Krok 1
Prvý krok je úplne jednoduchý. Stačí si vziať svoj obľúbený nôž a ide sa na to. Ako prvé nakrájame pancettu na pásiky široké 0,5 cm a dlhé cca. 2 cm. Potom nasekáme chilli na jemno a na ešte jemnejšie petržlenovú vňať. Nakrájame si aj šalotku na tenké kolieska a taktiež cesnak. Netreba zabúdať ani na syr, ktorí si vopred nastrúhame.
Krok 2
Pancettu s trochou olivového oleja dáme na panvicu a necháme variť, kým tuk nie je číry a veľmi mäkký (cca. 5 min). Pridáme cibuľu, cesnak a čili a pokračujeme vo varení na strednom ohni, kým všetky ingrediencie krásne nezmäknú. Dochutíme korením, pridáme paradajky z konzervy a dusíme na strednom stupni cca. 10 min. Medzitým si uvaríme cestoviny podľa návodu na obale, scedíme ich a necháme si trochu vody do omáčky.
Krok 3
Na záver vmiešame do zmesi maslo, polovicu syru pecorino a počkáme kým sa nerozpustí. Pridáme cestoviny, trochu vody z cestovín a premiešame, aby sa dobre spojili s ostatnými ingredienciami.
Cestoviny podávame vo veľkej miske, kde ich pokvapkáme olivovým olejom a ozdobíme zvyšným syrom a petržlenovou vňaťou.
A môže sa ísť jesť. Dobrú chuť!
Zdroj: www.kitchenstories.com